A hétközi BL-fordulókat sikeresen vették a svájci csapatok. A Bázel hozta a kötelező győzelmet a Debrecen ellen (összesítésben 5-1). A Young Boys viszont komoly tettet hajtott vége. A berni döntetlen után idegenben - 45000 néző előtt - verte a Fenerbahce-t.
Jövő héten válogatott meccsre kerül sor. Az ellenfél Ausztria lesz, a mérkőzést Klagenfurtban rendezik augusztus 11-én. Ottmar Hitzfeld kihirdette már a keretet. A VB-n részt vett csapathoz képest egy-két változás van. Alex Frei (Faragó Ricsi kedvéért: [alex frai]) kimaradt a csapatból, de sajnos csak azért, hogy tudjon pihenni a sorozatos meccsek miatt (nem értem igazán, hiszen még csak idény eleje van). Szintén nincs ott a 31 éves, a válogatottságtól visszavonult Ludovic Magnin, valamint Benjamin Huggel sem.
Természetesen új ember is került a csapatba: a 18 éves U17-es világbajnok wolfburgi csatár Nassim Ben Khalifa. További új nevek a csapatban: Blerim Dzemaili és François Affolter.

A teljes keret a következő:
Kapusok: Diego Benaglio (Wolfsburg), Marco Wölfli (Young Boys).

Hátvédek: François Affolter (Young Boys), Stéphane Grichting (Auxerre), Stephan Lichtsteiner (Lazio), Philippe Senderos (Fulham), Reto Ziegler (Sampdoria).

Középpályások: Tranquillo Barnetta (Leverkusen), Valon Behrami (West Ham), Blerim Dzemaili (Parma), Gelson Fernandes (Saint-Etienne), Gökhan Inler (Udinese), Pirmin Schwegler (Frankfurt), Xherdan Shaqiri (Basel), Hakan Yakin (Luzern).

Csatárok: Nassim Ben Khalifa (Wolfsburg), Albert Bunjaku (Nürnberg), Eren Derdiyok (Leverkusen), Valentin Stocker (Basel), Blaise Nkufo

Természetesen a hétvégén bajnoki forduló is lesz. Itt az FC Bázel vezeti a tabellát 100%-os teljesítménnyel (9 pont)az FC Luzern (7 pont) és az FC Thun (5 pont)előtt.

Szólj hozzá!

A Dél-afrikai Köztársaság egyik legmagasabb kitüntetését ítélték oda Joseph Sepp Blatternek. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke április 27-én kapta meg az O.R. Tambo Bajtársiasság Rendje kitüntetést. Blatter a labdarúgásért kifejtett munkájáért, valamint a futball-vb Afrikában történő megrendezésének elősegítéséért kapta az elismerést. Viszont szövegezésbe egy kis hiba csúszott. A dél-afrikai kormányzati portálra kikerülő diplomán a Joseph Sepp Bellend Blatter (bellend = faszfej) megnevezés volt olvasható - nem kis örömömre. Sajnos már az oldalon javították a szöveget, de sikerült a képet megszerezni:

 

Eddig sem bírtam az öreget a videóbíró miatt, de a kitüntetéseivel is gondom van. Neki nem tetszik, ha a politika beleszól az országok labdarúgó szövetségek dolgaiba (lásd Nigéria és Franciaország), de ő szívesen mutatkozik politikusokkal és szívesen vesz át politikusoktól mindenféle állami elismeréseket. Hogy van ez? Ez egy svájcitól elég furcsa. Tényleg faszfej vagy Blatter.

 

1 komment

A döntővel - ami a világbajnokságra jellemző igen gyenge bíráskodást hozott - véget ért játékunk is. Ezúton gratulálok zen_monkey nevű csapat tulajdonosának, aki megnyerte a versenyt.

Az élvonal végeredménye a következő:

1 seleccion.blog.hu
 
zen_monkey 82 565
2 Agymosott FC
 
agymosott 77 534
3 Aqaba FC
 
AqabaFC 80 530
4 SquadKiprix
 
Kiprix 58 504
5 sadam
 
sadam750412         65 440
6 K-Town Stooges
 
jussipekka 8 278
7 Gunners of Africa
         
gibibp 19            254

 

Bár a VB-nek vége, sokáig nem maradunk jó foci nélkül, mert a svájci bajnokság hamarosan indul. Júli 20-án a helyi Fradi - Újpest találkozóval indul a pontvadászat. Az FC Bázel az FC Zürich-et fogadja az első fordulóban.

2 komment

Története legnagyobb sikere előtt áll a svájci futball, pedig még a csoportkörből sem tudtunk továbbjutni. De az igazán nagy csapatoknak nincs is szükségük ilyen kicsinyes "eredményekre". Sőt, játszaniuk sem kell egyáltalán a menőséghez. Elég drukkolni, hogy a spanyolok győzzenek, és ha bejön négy évig járkálhatunk nagy mellénnyel, hogy ha bárhol megemlítik a Natit - nyilván valami ócsárló megjegyzés kíséretében - vidáman hozzátehessük: "tudod, mi vagyunk azok, akik leiskolázták az aktuális világbajnokot." A világ teljes futballifjúsága ott tolongott Dél-Afrikában, és igazából mindenkinek egy célja volt, legyőzni a közvélekedés szerint messze legjobb válogatottat. Próbálkozott ezzel a hebrencs Chile, a reménytelen Honduras, a gyáva Portugália, az unalomfegyvert bevető Paraguay, és a csillogóan teheséges Németország. (Jobban belegondolva ki lett eddig világbajnok ilyen pelefing ellenfelekkel szemben?) Az eredmény persze egy nagy, összesített nulla pont 5 meccsen. Hiszen nekik nem volt sem csodavédelmük, sem olyan félelmetes gólgépük, mint Gelson Fernandes.

Úgyhogy minden csokirajongó együtt ordítja most: Hajrá, Spanyolország!

1 komment

Címkék: döntő vb2010

Hup Holland!

2010.07.07. 15:24 HOPP SCHWIIZ

Egy tegnapi felmérés szerint a svájciak 39%-a Hollandiának, 32%-a Németországnak, 23%-a Spanyolországnak és 6%-a (az akkor még bent lévő) Uruguaynak szurkol. 
Mivel a csapat biztatása nem sokkal különbözik a mienktől, így nyugodtan lehet hozzájuk csatlakozni.
 
 
Hup Holland!
 

3 komment

Címkék: hup holland!

Az előző cikkhez kapcsolódó újabb érvek a videóbíró mellett:

Lampard meg nem adott gólja a németek ellen:

 

Tevez gólja a mexikóiak ellen:

 

7 komment

Címkék: blatter

Aki részt vesz a játékunkban, az ne felejtsen el csapatot összerakni ma délután 4-ig, mert sok játékos elbúcsúzott a VB-től.
Jelenleg az állás a következő:

1 SquadKiprix
Kiprix 72          224
Up 2 Aqaba FC
AqabaFC 95 224
Down 3 seleccion.blog.hu
zen_monkey 80 216
4 sadam
sadam750412          68 201
5 K-Town Stooges
jussipekka 62 171
Up 6 Agymosott FC
agymosott 68 169
Down 7 Gunners of Africa
gibibp 47 156

 

1 komment

Címkék: játék

12 órának kellett eltelnie, hogy képes legyek klavitúrát ragadni a rettenetes, sokkoló kiesés után.

Szögezzük le gyorsan: Svájc ugyan a csoportjából mindig továbbjutó, masszív középcsapat pozíciójára hajt, de nem a világ cikije, ha mégis kiesik. De ilyen reménytelenül elpusztulni azért nem szabadna. A fél világ egy olyan csapat kiesésén örvendezik, amelyik egymást követő 7 vébédöntős meccsén összesen egy darab gólt kapott. De sajnos jogosan örvendeznek.

Én az előző EB idején azért kezdtem el Svájcnak drukkolni, mert ők voltak a mezőny Nyugat-Magyarországa. Úgy képzeltem, ha a magyar foci ugyanolyan lenne, mint amilyen, az adott tehetségű játékosokkal és edzőkkel, csak éppen nem csalók és gazdasági bűnözők irányítanák, akkor kábé olyan csapatunk lenne, mint az övék.

A vébé első meccsén Svájc valami nagyon nem magyar dolgot művelt: túlléptek önmagukon és óriási bravúrt  értek el a spanyolok ellen. A világ lenyomorultabb csapatai is összeszedik magukat egyszer-egyszer, eldurran a lábuk és legyőznek valaki sokkal jobbat, kivéve Magyarországot. Most úgy tűnt, Svájc lesz a jobbik felünk, aztán jött először a chilei tockos, amit még úgy ahogy meg lehett magyarázni, majd a megmagyarázhatatlan hondurasi szopóroller.

Borzalmas ilyet kimondani, de a modern kori futball legvisszataszítóbb jelensége, a görög válogatott jutott eszembe arról, ahogyan Svájc képtelen volt egyetlen épkézlábat támadni a nagyon lelkes, de nem nagyon ügyes közép-amerikaiak ellen, miközben egy 2-0-val továbbmentek volna. Nem is annyira az a durva, hogy a kettő nem jött össze, hanem az, hogy az egynek se volt szemernyi esélye sem. Lehetett persze tudni, hogy a Tolódó Toblerónék amennyire hatékonyan védekeznek, annyira impotensen támadnak, de sokkoló szembesülni azzal, hogy egy élet-halál meccsen egy darab svungos támadást sem sikerült összehozni. Hondurasnak bezzeg volt több jó kontrája és csak rajtuk múlt, hogy nem ők nyertek 2-0-ra.

A Nati hazament, de mi nem hagyjuk abba. Tovább drukkolunk
 
Angliának, mert nekik mindig, bár tök reménytelenül

Spanyolországnak, mert jó lenne utólag azzal emberkedni, hogy egyedül mi győztük le a világbajnokot

és friss szerelmünknek, Szlovákiának, mert ők egyrészt igazi tökös legények, másrészt ők az új, jobb Magyarország. Kicsik, de hisznek magukban, letojják a világot, és minden jóérzésű szurkoló örömére hazazavarták az Unalmas Öreg Macskaevőket.

Hajrá, Szlovákia!

48 komment

Címkék: chile spanyolország kiesés honduras svájci vér vb2010 gyorsértékelés

Update: Itt lehet kommentelni a hondurasi meccs alatt

Update (19:30): egy helyen változott a tervezett kezdőhöz képest az összeállítás: nagy meglepetésre Frei helyett Derdiyok kezd ma este, aki Nkufo mögött fog játszani.

A ma esti meccsen valószínűleg a következő összeállításban lép pályára a Nati:
Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes - Frei, Nkufo
Ez még csak egy tervezett, Ottmar Hitzfeld egy óra múlva hirdeti ki a kezdőcsapatot. A kérdés, hogy Frei vagy Derdiyok kezd majd. A mestert ismerve várhatóan Frei mellett fog dönteni.

Több játékosnak ez lehet az utolsó VB szereplésük és talán utoljára öltik magukra a svájci mezt, hisz Blaise Nkufo 35, Hakan Yakin 33, Ludovic Magnin 31, Benjamin Huggel 33, Stéphane Grichting 31 éves. Reméljük, kiharcolják a továbbjutást így legalább eggyel növelni tudják válogatottságuk számát.

A mérkőzés bárhogy is zárul, Zürichben éjszaka nagy fiesta lesz, amire az Ochsner Sport tízezer mezt csináltatott a következő felirattal: Legyőztük az EB-bajnokot. Ezeket a pólókat ma reggel szétosztogatták az emberek között a forgalmasabb helyeken. Szóval, bárhogy alakul a ma esti meccs, Svájc megtalálja az ünneplés apropóját.

Hopp!
 

50 komment

Címkék: beharangozó nati

Sepp kimondom, amit most már sok nemzet után a svájci is gondol veled kapcsolatban: vegyél magadnak Dél-Afrikában egy hatalmas vuvuzelát és a VB után húzzál fel a svájci hegyekbe és naphosszat tologasd a valagadba.
Jó lenne már, ha leesne, hogy a sportág fejlődésének útjában állsz. 74 éves vagy, érdemeid elismerése mellett húzzál el nyugdíjba.

Brazília, Elefántcsontpart, USA és most már Svájc is a videóbíró után kiállt. Ezen csapatok összecsapásain történtek olyan esetek, melyeket visszanézve teljesen egyértelműen kiderült volna, hogy a játékvezetők óriásit hibáztak. Fel kellene fognod, hogy a foci felgyorsult, hogy a játékvezetők akaratlanul is befolyásolják csapatok, országok szórakozását. Pedig a cél az, hogy szórakozzanak, nem az, hogy anyázzanak.
Ráadásul te is gyorsan öregszel, a szemed és észjárásod lassan olyan lesz, mint Vitraynak, neked is szükséged lenne a sok ismétlésre, hogy észrevedd, mi történik a pályán.

Láttál már kedves Sepp teniszmérkőzést? Az ott már bevált módszert kellene csak átültetni.
Milyen érveid vannak a videóbíró ellen?
Azt mondod, hogy költséges minden meccsen az alkalmazása. Lásd a teniszt, ott is csak a nevezetesebb tornákon alkalmazzák. A labdarúgásban közvetítik a VB-, EB- (és azok kontinensenkénti megfelelőit) és azok selejtezőit, a BL-, EK-meccseket. Nem is kellene többre kiterjeszteni. Nem volna szükség másra, csak két emberre a partvonal mellett és egy TV-re és néznék az élő közvetítést.
Azt mondod, hogy sokat állna a játék. Lásd teniszt, ott sem minden pillanatban áll a meccs. Minden csapatnak lenne 3-3 challenge lehetősége egy félidőben (ha igaza is van a csapatnak, akkor is levonnának egy visszanézési lehetőséget, nem úgy, mint a teniszben). Egy visszanézés nem lenne több kettő percnél, tehát összesen 12 perccel lenne hosszabb egy-egy meccs, viszont lényegesebb igazságosabb lehetne.
Már az év elején azt mondtad, hogy megfontolandó a gólkamerák alkalmazása. Neked agyadra ment a fondue. A mérkőzések hány százalékában van vita a gólvonalon áthaladt (vagy nem áthaladt) labdából és mennyinél az egyéb olyan szituációkból, ami nem a gólvonal környékén zajlik? Szerinted tényleg csak a gólvonalra kellene kamera?
A videóbíróval a játékvezetőket is tudnád szűrni. Akinek egy meccsen a visszajátszások alkalmával háromszor nem lenne igaza (mást mutatna az ismétlés), az egy évre elmehetne krumplit kapálni. Még a játékvezetői bizottság elnökének sem neked kellene megmondanod, hogy mekkora fasz, nem te konfrontálódnál, hogy normális bírókat küldjön a meccsekre.
Ráadásul Sepp elkerülhetted volna a VB legnevetségesebb ügyét is. A franciák botrányára gondolok. Tudod, ha lett volna videóbíró Henry kezezésekor, akkor a marha franciák ott sem lennének a VB-n és nem utána téged fél Írország is. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a franciák ilyen szemét kijutás után inkább meghúzhatták volna magukat és csöndben focizhattak volna.)

Szóval kedves Joseph ideje eltakarodni a fejlődés útjából, mert az ellenállásod nem szolgálja a labdarúgást, sőt nagyon ellene van. Legyél tiszteletbeli elnök, utazzál el az összes meccsre, ahol már videó segíti a játék élvezését.
 

7 komment

Címkék: blatter joseph

Villámértékelés azon melegében:

szörnyű meccsen kaptunk ki egy nullára Chilétől.

Szörnyű volt, mert az elején egyáltalán nem derült ki, mi értelme volt Behramit kezdetni a remek Barnetta helyett a középpálya jobb oldalán

szörnyű volt, mert a kiállításig is rém rosszul játszottunk, nyomai sem voltak a Spanyolország ellen olyan ragyogó középpályás szervezettségnek

szörnyű volt, mert a fentiektől még bármi is lehetett volna a második félidőben, ha nincs az ostoba Behrami és a seggfej bíró. A piros lap egyértelműen erős túlzás volt, nagyon nagy jóindulattal esetleg sárga lehett volna. Behrami segg volt, mert addigra négy ideges, következetlen sárgát szórt ki a bíró, akin látszott, hogy vért akar inni. Az "ütés" teljesen ártatlan szituációban csattant el, egyszerűen nem szabadott volna karral hátrafelé kaparászni.

szörnyű volt, mert Halil el-Hamdi alkalmatlan bíró, aki mindkét csapat kárára tévedett jó sokat, oktalanul szórta a sárgákat és állandóan a középpontban akart lenni

szörnyű volt, mert Chile nem tudott fesztivált csinálni az emberelőnyéből

szörnyű volt, mert hősies, de sokszor hibázó védekezéssel 0-1-nél sikerült kibekkelni az ellenfél 4-5 százszázalékos meccslabdáját, hogy az utolsó másodpercekben Derdiyok 11 méterről, pont középről mellé belsőzze a szépen lassan visszagurított, tökéletes labdát. Ha 1-1, akkor gyakorlatilag tutira továbbjutottunk és jó eséllyel első helyen, így ki is eshetünk.

Itt a meccsközvetítés, amiben én voltam a szakkomentátor.

20 komment

Címkék: chile online közvetítés vb2010 gyorsértékelés

Ezt a posztot arra nyitottam, hogy ha valaki nem tudja visszatartani meccs közben, itt kiereszthesse, méghozzá hasonszőrű perverzek körében.

68 komment

Címkék: chile élő vb2010

Az előzetes hírekkel ellentétben Alex Frei és Valon Behrami is a kezd a chileiek ellen.

A kezdőcsapat:
Benaglio - Lichtsteiner, Grichting, Von Bergen, Ziegler - Behrami, Inler, Huggel, Fernandes - Frei - Nkufo

2 komment

Címkék: frei behrami

Szólj hozzá!

Címkék: vb2010 vuvuzela stadionhangulat

Érződik a páni félelem az Arriva Rojos chilei szurkerblog szerzőjén. Nem is csoda, én is rettegnék, ha most kéne Svájccal játszanom. Chile rokonszenves, rohamós-támadós csapat, a vébé kevés igazi felfedezéseinek egyike, kettes számú kedvencem, de hátul gyenge. Az aranyos, de széllebélelt rohangálással gólt ellenünk lőni nem fognak, azt viszont még a rajongóik sem szokták tagadni, hogy a védelmük a közelébe sem ér az Alexis Sanchezzel megvadított pörgős középpályának és csatársornak.

De ne beszéljünk annyit a leendő csoportmásodikról, nézzük a dolgot magát, vagyis a Cseles Csokikat.

Miközben a nevetséges kislány angol válogatott túlfizetett tagjai hisztiznek, a gyerekeik hiányára fogják a fing játékot és az edzőjük ellen lázadoznak, a Kőkemény Sajtok, érthető módon fel vannak dobva és szeretik egymást. Nkufo például interjút adott a fifa.com-nak arról, hogy milyen csodás edző Hiztfeld, és hogy miért válogatta be őt 35 éves korábban. Utóbbit én sem értem. Bár Nkufo óriási bálványom, 7-8 évvel túl van a csúcson, és lassabban mozog Verónnál vagy nálam is.

Hitzfeld mester hétfőn azt nyilatkozta, hogy a legkevésbé sem vehetjük készpénzben Chiule eltiprását, ami egy igen jó és igen veszélyes csapat. A rafkós germán elmesélte, hogy nem a Honduras elleni 1-0 óta tart Chilétől, figyelte őket a dél-amerikai selejtezőkön is, ahol mindössze egy ponttal szereztek kevesebbet Brazíliánál.

A meccs előtt két nagy hírem van: Alex Frei már együtt edzett a többiekkel és gyógyultnak tűnik, Senderos viszont tuti kiesett a következő két meccsre, hopp, hopp, hopp! A szerencsétlent nyilván Steve von Bergen fogja helyettesíteni, akiben sokkal de sokkal jobban bízom a saját csapattársa elleni brutális szabálytalanságba belesérült idiótánál.

Hülyén hangzik, de ma kiderül, hogy a Nati képes-e elviselni az esélyesség terhét. Az a szerencse, hogy Chile tényleg túl jó ahhoz, hogy bárki lekezelje.

A goal.com ezt a svájci kezdőcsapatot vízionálja, Frei és a szintén felgyógyult Behrami nélkül:

Benaglio, Lichtsteiner, Grichting, Von Bergen, Ziegler; Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes; Derdiyok, Nkufo

Ne felejtsétek, hogy a tét a csoportelső hely és Brazília elkerülése. Akkor is nyerhetjük a csoportot, ha ez most döntetlen lesz,, de akkor azon is múlik majd a vége, hogy Chiule mennyivel veri meg Spanyolországot. És mivel mi csak 1-0-ra darátuk le a Médiaválogatottat, azon rajtaveszthetünk, úgyhogy


DÉLUTÁN NÉGYKOR HAJRÁ, SVÁJC!

15 komment

Címkék: chile beharangozó svájci vér vb2010 philippe senderos blaise nkufo

Ráfaragott könnyelmű kijelentésére a legnagyobb svájci üzletlánc a Migros. Ők sem valószínűsítették, hogy nyer a csapat, mert kijelentették, hogy győzelem esetén 10% engedményt adnak az áraikból.
A tegnapi győzelmet követően a mai napon (élelmiszer-, ruházati-, elektronikai-, barkács- és sportboltjai, valamint éttermei) valóban kedvezményt adnak vásárláskor – nem mintha a svájciaknak nagy szükségük lenne rá...

 

Szólj hozzá!

Címkék: engedmény migros

Tejben fürdünk és hatalmas, aranybarnára pirított, hibátlan minőségű mogyoróval dobáljuk egymást: a legújabb kori svájci futball legnagyobb diadalán vagyunk épp túl.

A saját szurkoló által is elnéző szeretettel kezelt Nati élete védekező játékát nyújtva, de ahhoz képest meglepően simán megverte média által felfújt spanyol csapatot. Na jó, ez csak vicc volt, de tényleg igen szépen öltük a játékot, néhány támadással fűszerezve. A finn-magyar-stílusú extra bizarr gól pedig minden videóösszefoglalók sztárja lesz egy pár évig.

Hogy mi volt a siker kulcsa, amit Hitzfeld mester, a deres halántékú futballmérnők nyilván plajbásszal vázolt fel, zsírpapírra? Talán az, hogy Svájc nem - vagyis általában nem - a saját tizenhatosán sorban állva védekezett, hanem szinte az egész pályán, és ha véletlenül labdát szerzett, megpróbálta 2-3 passz után a szélekre játszani azt, és ott mozogni vele, lazítva az ijesztő spanyol nyomáson.

Ez még csak villámértékelés, de a svájci védelem és a középpálya minden tagja minimum nyolcasra játszott, Fernandes (a góltól függetlenül is), Barnetta és Grichting voltak a kedvenceink.

Spanyolország egy ideig szépen, de meglepően terméketlenül járatta a labdát, később rosszabb hatásfokkal csinálta ugyanezt. Piqué és Casillas tuti, hogy örökre emlékezni fognak erre a góljukra, amihez Fernandes nem is igazán kellett. A híres médiacsatárok pedig nulla teljesítményt nyújtottak, David "Mákteás" Villa és Fernando "Zavarodott" Torres vezetésével.

De totál félrevezető lenne betliző spanyolokról beszélni: ez a meccs valójában a totális alpesi futball diadala volt. A cél most már nyilvánvalóan a csoportelsőség, hogy a brazilokkal csak a döntőben találkozhassunk. Nagyszerű meccs lesz, amikor megtanítjuk olvadt sajtba kolompolni a nagyfiúk futballjában még járatlan chilei gyalogkakukkokat.

43 komment

Címkék: spanyolország svájci vér vb2010 gyorsértékelés

10 komment

Címkék: spanyolország élő

Jól feladta a leckét a világ utolsó sztálinista diktátora a szabad, önkormányzó hegyi parasztok földjének. Észak-Korea Brazília elleni hősies 1-2-je után Svájcnak fel kell kötnie a havasi kürtöt, ha délután 4-kor nem akar szégyenben maradni a spanyolok ellen.

Mire számíthatunk a fiúktól? Nyilván kétségbeesett védekezésre, de ebben nincsen semmi ciki, 2-3 csapatot kivéve mindenkinek ez az ötlete támadna, ha Xaviék ellen kéne fellépniük. Ha minden álomszerűen összejön és a spanyolok begörcsölnek, meglehet a 0-0. De mi a fondütől görcsölnének be a világ legjobbjai? Maximum egy góltól, amit Svájcnak nehezebbnek tűnik megszerezni, mint Kövér Lászlónak Gyurcsány Ferencet vőfélynek a lánya esküvőjére. Mégis ez az egyetlen lehetőség: szívósan bekkelni, és bízni abban, hogy a legerősebb csapatrész, a villámközéppálya egy kontránál majd megoldja. Sajnos egyedül a villámközéppálya, mert gólképes csatáraink, azok nem nagyon vannak, hiába imádom személyesen Nkufót. Frei ugye nem fog játszani, a középpályáról meg Behrami esett ki.

A dolog abstart mégsem reménytelen, azt kell ismételgetni, hogy "2006-ban egy büdös gólt sem kaptunk az egész vébén."

A realista megközelítés, hogy úgyis szívunk, de szívjunk kicsit, Chilénél legalábbis kisebbet, és akkor egy ki-ki meccsen meglehet a csoportmásodik hely.

Ugye, hogy ez az egész egy kissé olyan, mint Magyarországról beszélnénk?

Svájc ugyanis egyértelműen a vb Magyarországa. Képzeljük el, hogy igaznak bizonyultak a magyar focivezetők elmúlt húsz évben tett fogadalmai, és a válogatott elindult volna az úgynevezett európai középmezőny felé és olyan csapatta vált volna, amelyik ugyan nem egy Spanyolország, de még csak nem is egy Portugália, de ki-kijut tornákra és nem lehet félvállról venni. Na, Svájc pont ennek a kategóriának az alja, szóval ilyenek lehetnénk, ha nem szerencsétlen, mindent tovább rontó férgek lennénk. Ez pedig remek azonosulási lehetőség, így talán még egy szar 0-0-ért is van értelme szurkolni. A betegesen optimisták meg azért örülhetnek, mert ha nem Spanyolország nyer, akkor az az egész vb legnagyobb szenzációja lesz.
 

Hopp!

21 komment

Címkék: spanyolország esélylatolgatás svájci vér

Tegnap a Nati Vanderbijlparkban tartott egy edzést, ahol egy meglepetéssel kedveskedtek az edzésükre kilátogatóknak. Egy transzparensen a következő szöveggel köszöntötték a nézőket: „Thank you South Africa – it’s great to be with you”, majd mezekkel és labdákkal ajándékozták meg a közönséget.

Tegnap délután a Nati Vanderbijlparkból (1700 m.) Durbanbe utazott, ahol természetesen egy teljesen más klíma fogadta őket. Hitzfeld még zsonglőrködik a számokkal (egyébként matematika tanár az eredeti végzettsége), a nagy kérdés, hogy milyen felállással küldje pályára a csapatot: 4-4-1-1, vagy 4-2-3-1, vagy 4-1-4-1 közül fog választani. Döntését befolyásolja, hogy Frei mellett valószínűleg nem számíthat Valon Behrami-ra sem.

fotó:EPA


 

Szólj hozzá!

Címkék: vb2010 nati behrami hitzfeld

A németek már a számokat is segítségül hívták, hogy kimutassák, hogy ezt a vb-t csak ők nyerhetik. A szisztéma a következő:

Világbajnoki címek:

Brazilia: 1994 és 1970. 1994+1970=3964
Argentína: 1986 és 1978. 1986+1978=3964
Németország: 1990 és 1974. 1990+1974=3964
Brazília: 1962 és 2002. 1962+2002=3964

Tehát a mágikus szám a 3964. Ha most 3964-ből kivonunk 2010-et, akkor 1954-et kapunk. Akkor ki lesz idén a világbajnok? Remélem, nem ők…

Már a vb előtt gondolkodtam az alábbi pólón, de most már biztos vagyok benne, hogy mégis megrendelem a kedvenc pólóárusomtól az alábbi felsőt:


 

2 komment

Címkék: németország póló vb2010

Nagyon rossz volt a vb első hétvégéje, a legkülönbözőbb égtájakról érkező csapatok ugyanazt a gyáva, enervált fingfutballt mutatták be, ami jellemzően nemcsak gyenge focit, de sótlan meccseket is hozott. A németek négy góljával együtt sikerült meccsenként 1,6-os átlagot produkálni, és ha ezt a kivételes tüneményt nem nézzük, akkor a másik 7 alkalommal összesen 9 gól esett.

A csapatokon egyelőre a fáradtság és a bármiféle kockázattól való páni rettegés érződik. A hosszú hétvége királya, a vébé eddigi nemcsak legjobb, de legrokonszenvesebb csapata is, a német volt. Nem függetlenül persze a négy góltól, de nem is kizárólag azok miatt. Az északi szomszédokon az első perctől érződött, hogy élvezik a játékot, két gól előnynél sem álltak le, miközben az elvileg transzban játszó Argentína egy után igen. Prímán hozták föl a labdát, szép kombinációkkal kerültek helyzetbe, és pompásan játszott a kreatív Vincent Cassel-hasonmás Özil. Szóval minden hagyományos félelmünk és maradi utálatunk ellenére, bizarr ezt kimondani, de mostantól direkte drukkolunk a fritzeknek.

13 komment · 1 trackback

Címkék: történelem németország vb2010

Fontos felhívás! Még nem késő csatlakozni vb játékunkhoz. Részletek itt.

 

A televíziók élő vb közvetítései, sport összefoglalói egy rövid felvezető videóval indul. Mivel Dél-Afrika a 2010-es foci vb házigazdája, így a legtöbb spotban megjelennek az állatok. Nincs ez másképpen a svájci állami TV (SF) bevezetőjében sem.

8fb949f9-469b-40d1-99f6-111e181ce697

 

Szólj hozzá!

Címkék: spot vb2010 sf

Gyönyörű vintage mezeket rendelhet innen, aki bízik a továbbjutásban, képtelen vagyok eldönteni, hogy az ötvenes vagy a hetvenes néz ki jobban, ugyanis veszettül kúl mindkettő. A hosszú ujjú fazonok is pöpec darabok, de ebben a melegben gondolni sem tudok rájuk.

Szólj hozzá!

Címkék: internet divat mez

Szerdán a Nati megtartotta utolsó edzését Zürichben az elutazás előtt. A gyakorlás nyilvános volt, rengetegen ember tekintette meg a Letzigrundon. Ahogy várható volt, Alex Frei - az örök lúzer - megsérült, valószínűleg a legnehezebb meccset - a spanyolok ellen - ki kell hagynia.
A csapat éjszak elutazott Dél-Afrikába.

Itt megnézhető Frei fetrengése.

Szólj hozzá!

Címkék: nati alex frei

süti beállítások módosítása