Miért válik valakiből törő-zúzó-tomboló svájci drukker? Kívülállónak érthetetlennek tűnhet a folyamat, Zsófi azonban évekig élt "közöttük", saját bevallása szerint egy "kőkemény nacionalista-földműves" faluban. Olvassátok el Zsófi igazán szórakoztató beszámolóját arról, hogy néz ki egy orgiasztikus lovasfelvonulás Eggimann hazájában. A kulcsmondat: "A svájciak imádnak neonszínű mellényekbe (ha mód van rá, munkavédelmi sisakba is) bújni, és abban grasszálni, mutatva, hogy ők most valami hihetetlenül fontos ügyben járnak el." Hopp, hopp!

Mint aki pár évet lehúzott Svájban, ráadásul egy 300 lakosú kőkemény nacionalista-földműves svájci falu egyetlen úslander lakójaként, abszolút csatlakozom a társasághoz. 1 éve költöztünk haza, ezt a férjem azóta sem heverte ki, én már csak minden 10. kutyaszarbalépésnél sírom el magam. Maradtam nagy Svájc-rajongó, már csak a nyelvük miatt is, nekem esk. tetszik.

Ez a kint írt bolgom egyik postja, van benne némi svájci folklór.

Na, a falubeliek megint olyan vad origiat csaptak, ami csak svajciaktol telik ki. Van az anyafalunkban (mert a mienk olyan kicsi, hogy egy nagyobbhoz csatoltak mar ki tudja mikor) egy amator szinjatszokor. Tagja Stucki-ne is, akihez a lanyokat akarjuk vinni lovagolni. Frau Stucki egyebkent egy 40 koruli piercingelt, dreadlocks-os csaj, boraszatuk van, meg rakas lovuk meg kutyajuk. Vicces, mikor a hosszu dreadlocks-at ket copfba fonva alsoszoknyas, drindlis svajci nepviseletben tustenkedik a Trotteban (Trotte=regi preshaz, borkostolok, kulonfele eszem-iszomok helyszine). Szoval ez a szintarsulat meghirdetett egy lovasfelvonulast vasari komediasokkal, tuzijatekkal, finomsagokkal. Nosza, menjunk, ez a gyerekeknek tutira bejon.

A nagyerdemu szorakoztatsarol 2 db "Gaukler" (ismeros a szo?) gondoskodott: ket befestett arcu, parokas bohoc, akik kis gumilabdakkal zsonglorkodtek... volna. Ha nem ejtettek volna allandoan el. A tobbi bennfenntes ekozben egy lovaskocsirol gipfeliket (kifli, hat persze), zoldseglevest, bort (Stucki-felet termeszetesen) es vizet arusitott. Mint megtudtuk a szinikor javara. Mindezt 2 oran keresztul, mikozben az a ket szerencsetlen bohoc leizzadta magarol a festeket, annyit hajolgattak a labdakert. A nezok fele kozben szepen hazament, nem birvan az izgalmakat nyilvan. Stuckine es az egyik lovag megszanta aztan a bohocokat, elohuztak a kardjukat es "vivtak" egyet: mintha az eredeti Delon-fele Tulipanos Fanfan egyik nem tul lenyeges kardozos jelenetenek probajara csoppentunk volna be. Mikor a kisfiuk a jatszoteren meg nem geppisztollyal lottek egymast, hanem kardoztak, akkor voltak ilyen parbajok - egyet jobbrol, egyet balrol.

A lovasfelvonulas Stuckiek lovaibol allt, amire a szinikor tagjai mindenfele erdekes jelmezben (lovag, kiralykisasszony, anyakiralyno, meg tobb lovag) felultek, majd nagy iramban elkocogtak a falun at a falu focipalyajara, ahol ismet csak leallitottak a lovakat es semmit sem csinaltak. Az egyik bohoc azert megmutatta, hogy van ver a pucajaban, egy tal levessel korbejart a maradek (igen gyer szamu) nezo kozott es erosen dramatizalva evett es dicsergette a levest, hogy milyen fincsi.

Azert a felvonulas ideje alatt termeszetesen 2 neonzold mellenyes onkentes rendor leallitotta a forgalmat mindket iranybol... a svajciak imadnak neonszinu mellenyekbe (ha mod van ra munkavedelmi sisakba is) bujni, es abban grasszalni, mutatva, hogy ok most valami hihetetlenul fontos ugyben jarnak el. A forgalomleallitas meg egyszeruen az eletuk ertelme. Ha a Hans-Ruedi kertjeben allo kortefa aga 10 cm-re a keritesen kivulre log daruskocsit hozat levagatni es minimum felpalyas utlezarast rendel el. Mindezt persze narancssarga mellenyben...

Láttam, hogy Gimmát már megtaláltátok. Ne hagyjátok ki a svájci könnyűzene másik zászlóshajóját sem, itt a Breitbild. És a piros-fehér roxyrádió

Emellett szolgálhatok még egy pár fotóval, ami olyan svájcikumokat örökít meg, mint a falunk dögkútja, ami egy, a nyílt utcán álló rozsdamentes hűtőszekrény, amit az egyik szomszédunk heti rendszerességgel lesúrolt (bár nem fizették meg érte, és valószínűleg a felhasznát tisztítószert sem számlázta ki az önkormányzatnak), egyszer ürítés után, egyszer csak kívülről, 2 ürítés között. (Itt természetesen nem a szomszédunk, hanem a dögkút tartályának ürítésére gondolok.)

Borics Zsófia


Ja, és ezúton üzenném a szerzőnek, hogy havasi kürtömet adnám a dögkutas fotóért, és bármilyen további svejci sztoriért, de az e témában írt levelem visszapattant a postaládájából, úgyhogy küldjél fotót, nagyon várom!

15 komment

Címkék: humor svájci vér

A bejegyzés trackback címe:

https://hajrasvajc.blog.hu/api/trackback/id/tr37363253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.03. 12:50:25

Óistenem, de jó, hogy nem oda születtem...

Kilgore Trout 2008.03.03. 12:59:18

Egy haverom lakik ott pár éve egy kis hegyi faluban a bodeni tó környékén. Mint nagy kutyabarátok (mindig volt nekik) beszereztek egyet oda is. Kis kölyök kutya volt akkoriban. Eltelik pár hét, és egyik este kopogtatnak a házuk ajtaján. Ott a falu polgármestere, meg még néhányan a testületből. Az illedelmes köszönések után megkérdezték, hát akkor mi járatban? Ugat a kutya! Mondták persze, hiszen kutya, ez a dolga. Mondták, itt nem. Úgy hogy kénytelenek voltak leszoktatni a kutyát az ugatásról. Nem tudom mi a metódus, de sikerült. Egy felől ez jó, mert én is utálok vasárnap hajnali 6-kor a szomszéd kutya ugatására ébredni, másfelől kicsit rémisztő.

The_ExilE 2008.03.03. 13:32:56

Bárcsak nálunk is lenne: nem túl kellemes, amikor vizsgaidőszak közepén hajnali fél3-kor sem tudok aludni a két oldalt, az ő szomszédjuk és a szembeszombszéd kutyáinak ugatásától...
Svájc meg Svájc. Ott nem csak a kutyásoknak vannak jogaik ezek szerint, hanem azoknak is, akik pihenni szeretnének!

FlybyWire 2008.03.03. 13:39:02

Hobbitok ezek is? :)
(tisztára mint az írek, csak ott rosszabb az idő, meg azok többet isznak :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.03. 13:54:54

Ficere,

nebáncsd az íreket!!!

FlybyWire 2008.03.03. 13:58:38

MIért lenne ez bántás? Semmi bajom velük. A hobbitok aranyosak :)

Dr Kangörény 2008.03.03. 15:09:03

Nem értem. Most odáig kéne lennem Svájcért a leírtak miatt?

Labancz 2008.03.03. 15:21:33

Nem szeretnék senkit senkit megbántani, ezért csak halványan merem ideirni:
Szerintem pedig Yetik.

ladislaus 2008.03.03. 17:42:50

írek? hehehe :D
Ki lakik itt Irországban? :D

átlátó 2008.03.03. 18:07:33

Megindult fosni az agyam.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.03.03. 18:51:31

ez a kutyaugatásos dolog határozottan tetszik. sokkal kulturáltabb mint légpuskával lövöldözni vagy megmérgezni a szomszéd kutyáját. és csendesebb :)
aki szerint meg a non-stop kutyaugatás és a hétvégénkénti szemétégetés hozzátartozik kellemes zöldövezeti léthez, az költözzön a balkánra.

realm 2008.03.03. 19:25:09

ezek a svejciek...

Zsirparaszt 2008.03.04. 07:38:07

Svájci fődmíjjes? Oszt van ferde ekéje a hegyekhez? Kukásmellényben legalább nem viszi el őket a szirti sas.
süti beállítások módosítása